Lærer napisał:
barbara67 napisał:
No to wcale nasze poglady az tak sie od siebie nie roznia .
Ja wcale nie jestem katoliczka i to, czy ktos jest czy nie jest katolikiem nie gra dla mnie zadnej roli - jezeli nie jest fanatykiem , ale to dotyczy rowniez innych kwestji a nie tylko religii .
Zgadzam sie z toba rowniez co do imigrantow - jezeli decyduje sie na zamieszkanie w innym kraju to powinno zobowiazywac do poznania i dostosowania sie do " regol gry" istniejacym w tym panstwie i wykazac inicjatywe nauki jezyka tego panstwa . Niestety muzulmanie - jako grupa etniczna - nie wykazuja checi do asymilowania sie i dostosowania do ogolnie przyjetych norm panstwa / panstw , w ktorych sie osiedlaja . Krzycza natomiast glosno o "tolerancje" dla ich religi / norm spolecznych / kultury.
Ale wracajac do "twojej corki" - na prawde wyslal bys ja tak bez strachu do kraju muzulmanskiego ?
Jan Kowalski ukradl kielbase ? - a to lobuz 
Znow sie nie zgadzam.
1. Muzulmanie nie sa grupa etniczna, sa grupa wyznaniowa.
2. Stopien aymilacji wrod muzulmanow jest bardzo rozny - np. wiekszosc Iranczykow jest doskonale zasymilowana, w odroznieniu od np. Somalijczykow.
3. Nie mieszkasz w Oslo, wiec na szczescie nie widzisz tabunow "zasymilowanych" Polakow. Mam duzy kontakt ze srodowikiem polskim w Oslo ze wzgledu na prace. Znaczna czesc polonii po wielu latach w N nie mowi po norwesku, gdyz pierwsza rzecza po znalezieniu mieszkania jest zainstalowanie polskiej anteny satelitarnej. Spotykaja sie/pija itd. tylko w polskim gronie.
4. Co do "przykladu z corka", mysle, ze zaden rodzic nie jest zachwycony perspektywa emigracji dziecka. Co do mnie, nie balbym sie jej "wyslac" do innego kraju, tylko dla tego, ze religia dominujaca jest islam. Natomiast balbym sie o nia, gdyby zamieszkala w kraju, gdzie obowiazuje szariat (sharia).
Sorry - nie zauwazylam, ze mi odpowiedziales. Myslalam, ze nasza dyskusja skonczyla sie akcentem kielbasianym
Masz racje - to grupa ktora wiaze religia , a nie etniczna
Nie mieszkam - na szczescie - w Oslo ale moja corka mieszka i pracuje i wiem troche od niej jak to jest

Corka umie w dosc dobrym stopniu komunikowac po pl. ale odstrasza ja czesto wulgarne zachowanie pl. i poznaje ich czesto po k... wach , ch...ach i tego typu odzywkach - a to straszna szkoda
To z asymilacja dotyczy rowniez pl. i chcac im pomoc w tym procesie pisze na moim watku o nauce no. - bo nauka jezyka jest jednym z kluczy do dobrego funkcjonowania w spoleczenstwie . Dlatego na moja obrone - ja nie tylko potrafie krytykowac, ale probuje tez pomoc jak potrafie

- choc mam sama problemy czasami ze znalezieniem odpowiednich slow . Bardzo chetnie bym z toba wspolpracowala - jezeli masz ochote w powyzszym kierunku. Masz duze doswiadczenie ze szkoly ale rowniez posiadasz kontakty z pl. i wiesz lepiej odemnie czego im potrzeba - jezeli chodzi o nauke no.
Mysle, ze zgadzamy sie ze soba na tyle, ze wspolpraca nie spawialaby nam problemow
Co tam jeszcze - a sharia - wiem , to tragedia . No i jeszcze obrzezanie ? -(omskjæring ) zwlaszcza dziewczynek